(**UPDATE:*** New practice questions for the 2016 ISTEP test are now available. **Go here** to try them. These questions are also still good practice for the 2016 test as well. So when you’re done with these try out the new questions!*)

Children across Indiana will take a new, and very different, ISTEP in less than six months but teachers have only recently gotten to look at sample questions to guide them in preparing their students.

The upcoming spring ISTEP tests have been a major concerns for Indiana educators as the state rolls out its new Hoosier-specific academic standards this year.

That’s because until recently, no one had any idea how the test would be different.

The new tests, which are still being written and refined, reflect Indiana’s new standards, which in essence are a list of expectations for what students should know at every grade level. The new expectations are considered tougher than the state’s prior standards. For example, students to delve more deeply into subjects and justify answers with evidence rather than just citing their personal experience or background knowledge.

In the simplest sense, the standards and the tests based on them want students to show what they were thinking, not just that they happened to get the right answer. The tests are designed to capture student thinking by requiring them to show their work in a variety of new ways that go beyond multiple-choice options.

*(***MORE***: See what new **“technology-enhanced” ISTEP questions** will expect students to be able to do.)*

To help teachers and administrators better adjust to the new standards, the Department of Education is holding 10 training sessions across the state for teachers, administrators and community members. The sessions let teachers ask questions, work through lesson-planning exercises and discuss strategies for incorporating the new standards in their teaching.

Teachers also got to see sample ISTEP questions for math and English at Tuesday’s session at the Indianapolis Children’s Museum. The sample questions were written with help from teachers and were considered, but not chosen, for the actual ISTEP test.

The last training session will be held from 9 a.m. to 1 p.m. Wednesday at the Sheet Metal Workers union hall at 2828 E. 45th St, in Indianapolis.

Listed below are sample ISTEP questions for K-8 students. Some are short-answer, and some are long-answer. To check your answers, scroll to the bottom of the story. View other ISTEP sample questions from third-grade, sixth-grade and eighth-grade English, as well as third-grade, sixth-grade and eighth-grade writing questions.

*(Let us know what you think in the comments: Are the questions too difficult? Too easy? Just right? If you’re feeling brave, you can even tell us how you scored.)*

**Given information:** (A clock is pictured that shows the time 3:30 p.m.) The clock shows the time at which students arrive at a park one afternoon to play a game.

**Part A:** After the students arrive, they have 30 minutes to practice before the first game begins. What time does the first game begin?

**Part B:** It took 40 minutes to play the first game and 50 minutes to play the second game. How long, in minutes, did they spend in all playing the two games? Show all work.

**Part C:** The students want to play a third game, but the park closes at 5:45 p.m. On the lines below, explain whether or not the teams are LIKELY to have enough time to play a third game before the park closes. Include the time the second game ends in your answer.

*Scroll to the bottom for the answer*

**The standard:** In this question, students have to show they can tell and write time to the nearest minute from analog clocks using a.m. and p.m., and measure time intervals in minutes. The problem also asks them to solve real-world problems with addition and subtraction of time intervals in minutes.

**Given information:** 1 kilogram = 1,000 grams

**Part A:** John’s pumpkin has a mass of 2 kilograms. The mass of Greg’s pumpkin is 500 grams less than John’s pumpkin. What is the mass, in grams, of Greg’s pumpkin? Show all work.

**Part B:** John thinks the mass of the two pumpkins, in grams, is greater than 3,000 grams. Use words, numbers, and/or symbols to explain if John is correct.

*Scroll to the bottom for the answer*

**The standard:** This problem is designed to get students to show that they can add, subtract, multiply or divide to solve real-world problems that include distance, time, volume, mass or money. Such problems might also ask students to use simple fractions and problems that ask them to translate measurement from a larger unit to a smaller unit.

**Given information:** Lynn is baking 20 cakes. She needs blueberries, strawberries, and some other ingredients for her recipe. She needs 22 pounds of blueberries. She needs twice as many pounds of blueberries as she does strawberries.

**Part A:** Write an equation that can be used to determine the number of pounds of strawberries Lynn needs. Be sure to define the variable in your equation.

**Part B:** Lynn buys the blueberries for $3 per pound and the strawberries for $2 per pound. What is the total cost of the blueberries and strawberries? Show all work.

**Part C:** In addition to the cost of the berries, Lynn spends $52 on the other ingredients needed to make the 20 cakes. Lynn wants to make $5 for each cake she sells, taking into account the amount she spends on ALL ingredients. For how much should Lynn sell each cake in order to make $5 per cake? Use words, numbers, and/or symbols to justify your answer.

*Scroll to the bottom for the answer*

**The standard:** Students must show they can solve simple equations using addition, subtraction, multiplication and division for non-negative numbers that don’t have repeating decimals. They have to represent real-world problems with equations and solve them.

**Given information:** A student claims that 8x – 2(4 + 3x) is equivalent to 3x. The student’s steps are shown.

- Expression: 8x – 2(4 + 3x)
- Step 1: 8x – 8 + 3x
- Step 2: 8x + 3x – 8
- Step 3: 11x – 8
- Step 4: 3x

**Part A:** Describe ALL errors in the student’s work.

**Part B:** If the errors in the student’s work are corrected, what will be the final expression? Show all work.

*Scroll to the bottom for the answer*

**The standard:** Students must show they can apply properties of operations to create equivalent linear expressions, including situations that require factoring. They must also show they can justify each step in that process.

**Answers (in the order the questions were listed)**

**1. Third-grade math**

**Answer Part A:** Students must answer 4:00

**Answer Part B:** Students must show that 40 + 50 = 90 and include an answer of 90 minutes.

**Answer Part C:** Students must say the second game ended at 5:30 p.m. They must also explain that the team will likely not have enough time to play a third game because the park closes in 15 minutes, and each of the other two games took at least 40 minutes.

**2. Fourth-grade math**

**Answer Part A:** Students must show 2,000 – 500 = 1,500 or another valid way to get arrive at the same answer, plus the correct answer of 1,500 grams.

**Answer Part B:** Students must explain either of the following.

- Yes, the mass of the two pumpkins is 3,500 grams, which is greater than 3,000 grams.
- 2,000 grams + 1,500 grams = 3,500 grams. 3,500 > 3,000
- Another valid response

**3. Sixth-grade math**

**Answer Part A:** Showing that p represents the number of pounds of strawberries Lynn needs and that 2p = 22 or another representation of the equation and the variable.

**Answer Part B:** Showing that 2p = 22, p = 22/2 and p = 11. Then showing that 22 x $3 = $66, 11 x $2 = $22, and $66 + $22 = $88. They must also list the right answer as $88.

**Answer Part C:** Showing that $88 + $52 = $140, $140/20 = $7 per cake, $7 + $5 = $12 or another valid process. They must also include that Lynn should sell each cake for $12.

**4. Seventh-grade math**

**Answer Part A:** Students must explain that in step 1, the student did not apply the distributive property correctly. The student forgot to multiple -2 and 3x. In step 4, the student should not have subtracted 8 from 11x because they are not like terms. Another valid description of the errors is acceptable, too.

**Answer Part B:** The process must show 8x – 2(4 + 3x), 8x – 8 – 6x, 2x – 8. The final expression 2x – 8 must also be listed.